(ONDERZOEKS) PROJECTEN

De zorgsector in Drenthe heeft te maken met een groeiende zorgbehoefte door de toenemende vergrijzing. Daarnaast stijgen de zorgkosten. Ouderen moeten en willen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Innovatieve technische oplossingen kunnen hierbij helpen. Studenten doen binnen D•Care Lab onderzoek naar hoe technologie zo optimaal mogelijk ingezet kan worden om zorgvragers en zorgverleners te ondersteunen.

Multidisciplinaire en multilevel teams doen praktijkgericht onderzoek en ontwikkelen innovaties. De teams bestaan uit mbo- en hbo-studenten uit zorgopleidingen en technische opleidingen, personeel van de zorginstellingen en bedrijven, lectoren, docenten en onderzoekers. De vraagstukken waar studenten mee aan de slag gaan, komen uit de praktijk: van bijvoorbeeld zorgverleners, zorgvragers, zorginstellingen en bedrijven. 

50 inwoners Midden-Drenthe testen alarmsysteem

50 inwoners Midden-Drenthe testen alarmsysteem

Locatie: Gem. Midden Drenthe
Betrokken bedrijven: Gem. Midden Drenthe, Actium, Woonservice, Veiligheidsrisico Drenthe, Akkedeer B.V.

50 inwoners Midden-Drenthe testen alarmsysteem Gem. Midden Drenthe Gem. Midden Drenthe, Actium, Woonservice, Veiligheidsrisico Drenthe, Akkedeer B.V. Vijftig huishoudens uit Westerbork en Smilde mogen een half jaar lang gratis een alarmeringssysteem uitproberen. Studenten van het Practoraat installeren de installaties en volgen de bevindingen. 
Studenten helpen Icare bij gebruik Medido

Studenten helpen Icare bij gebruik Medido

Locatie: Meppel
Betrokken bedrijven: Icare

Studenten helpen Icare bij gebruik Medido Meppel Icare Vijf derdejaars studenten van de opleiding Verpleegkunde van Drenthe College in Meppel hebben op verzoek van Icare onderzoek gedaan naar het gebruik van de Medido bij de thuiszorg.
Studenten presenteren resultaten VR voor psychogeriatrie

Studenten presenteren resultaten VR voor psychogeriatrie

Locatie: Zuidlaren
Betrokken bedrijven: Stichting Dignis

Studenten presenteren resultaten VR voor psychogeriatrie Zuidlaren Stichting Dignis Zorgorganisatie Dignis is geïnteresseerd in de toepassing van VR in de ouderenzorg en werkt samen met de Hanzehogeschool Groningen en het Drenthe College aan een onderzoek naar de toekomstige implementatie van de VR-bril als activiteit in verpleeghuis de Enk. In dit onderzoek wordt de invloed van de VR-bril op bewoners met één of meerdere vormen van dementie van drie afdelingen in de Enk in kaart gebracht.
Design Thinking: zo kan het (ook)!

Design Thinking: zo kan het (ook)!

Locatie: Health Hub Roden
Betrokken bedrijven:

Design Thinking: zo kan het (ook)! Health Hub Roden De afgelopen weken heeft een klas eerstejaars studenten Verpleegkunde uit Meppel in een intensief traject bij Health Hub Roden ervaring opgedaan met Design Thinking.
Kloosterstaete Hoogeveen

Kloosterstaete Hoogeveen

Locatie: Hoogeveen
Betrokken bedrijven: ZorgZaak

Kloosterstaete Hoogeveen Hoogeveen ZorgZaak Twee 3e jaars studenten Verpleegkunde van Drenthe College in Meppel hebben afgelopen woensdag de resultaten van hun onderzoek in appartementencomplex Kloosterstaete in Hoogeveen gepresenteerd. Chantal en Angela hebben onderzocht op welke wijze bewoners het beste kunnen worden ondersteund bij het gebruiken van de technische toepassingen in hun appartement.
Studenten Meppel brengen keuzedeel Zorg & Technologie in de praktijk

Studenten Meppel brengen keuzedeel Zorg & Technologie in de praktijk

Locatie: Meppel e.o.
Betrokken bedrijven: ZZWD, Noorderboog

Studenten Meppel brengen keuzedeel Zorg & Technologie in de praktijk Meppel e.o. ZZWD, Noorderboog Derdejaars studenten MZ/VZ die in Meppel het keuzedeel zorg en technologie volgen, verbinden met het Practoraat de theorie direct met de praktijk door onderzoeksvragen vanuit instellingen te beantwoorden.
Yannick en Susan onderzoeken toepassing VR bij dementerenden

Yannick en Susan onderzoeken toepassing VR bij dementerenden

Locatie: Emmen
Betrokken bedrijven: Tangenborgh

Yannick en Susan onderzoeken toepassing VR bij dementerenden Emmen Tangenborgh Vanuit het Practoraat Zorg & Technologie onderzoeken Yannick Wesseling en Susan van Klinken, studenten maatschappelijke zorg niveau 4 bij Drenthe College in Emmen hoe virtual reality kan worden toegepast in de zorg aan dementerenden.
Studenten presenteren onderzoeksresultaten

Studenten presenteren onderzoeksresultaten

Locatie: Groningen
Betrokken bedrijven: Martini Ziekenhuis

Studenten presenteren onderzoeksresultaten Groningen Martini Ziekenhuis Vrijdag 26 april hebben negen vierdejaars studenten verpleegkunde van Drenthe College in Assen de resultaten van de onderzoeken die zij in het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben uitgevoerd gepresenteerd. Vanuit het Practoraat Zorg & (Sensor)Technologie van Drenthe College en het Wetenschappelijk Instituut van het Martini Ziekenhuis hebben de MBO-studenten vanaf september 2018 gedurende een half jaar op onconventionele wijze naar antwoorden gezocht op onderzoeksvragen van het ziekenhuis.  
Met frisse blik in het Martiniziekenhuis

Met frisse blik in het Martiniziekenhuis

Locatie: Groningen
Betrokken bedrijven: Martiniziekenhuis

Met frisse blik in het Martiniziekenhuis Groningen Martiniziekenhuis MBO-studenten kijken met frisse blik hoe het ook kan Het Martini Ziekenhuis in Groningen zet sinds september 2018 studenten van het Practoraat Zorg & (Sensor)technologie in om op onconventionele wijze te onderzoeken hoe bepaalde programma’s en toepassingen verbeterd en ontwikkeld kunnen worden. Dit schooljaar doen negen studenten mbo-verpleegkunde van Drenthe College onderzoek op drie terreinen. 1) Nierfalen – STERK programma In het najaar van 2016 is het Martini Niercentrum gestart met STERK-trainingen voor mensen met chronische nierschade, gericht op het Stimuleren van Eigen Regie en Kwaliteit van leven (STERK). Aan de studenten is gevraagd mee te denken aan verbetering van dit programma, met name op het gebied van aandacht voor lichaamsbeweging. 2) Brandwondencentrum Het brandwondencentrum van het Martini is zeer actief in wetenschappelijk onderzoek en innovatie. De studenten worden betrokken bij meerdere onderwerpen die hier spelen. Dit loopt van de communicatie tussen zorgverleners en patiënten tot het gebruik van Virtual Reality als pijnbestrijding bij verbandwissels. 3) Operatiecentrum Soms hebben patiënten meerdere behandelingen nodig, die elkaar negatief beïnvloeden. Zo raakt bij mensen met diabetes de bloedsuikerregulatie vaak tijdelijk ontregeld na een operatie. Dit komt onder meer door de medicatie tegen misselijkheid. De studenten wordt gevraagd mee te denken over hoe een goed evenwicht te vinden tussen de diverse behandelingen. Mogelijk kan de patiënt hier zelf ook een rol in spelen. Studenten van de opleiding Verpleegkunde van Drenthe College voeren onder leiding van docent-onderzoeker Diane Beerlage onderzoek uit door middel van Design Thinking waarbij de behoeften van de eindgebruikers steeds centraal staan. Diane: "Een belangrijke doelstelling van het practoraat is om de onderzoekende houding van mbo-studenten te ontwikkelen; de projecten binnen het Martini Ziekenhuis bieden hier een uitgelezen mogelijkheid voor! Ik merk dat de deelnemende studenten zich enorm aangesproken voelen door de hoogcomplexe, professionele zorgomgeving. Hierdoor zijn zij extra gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Ik ben onder de indruk van hun inzet en het positieve groepsproces. De studenten zijn vastberaden om met hun onderzoek een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van zorg op de verschillende afdelingen."zorg technologie onderzoek lopend assen
Het gebruik van De Compaan bij ZZWD

Het gebruik van De Compaan bij ZZWD

Locatie: Dwingeloo
Betrokken bedrijven: ZZWD

Het gebruik van De Compaan bij ZZWD Dwingeloo ZZWD Ouderen kunnen kennismaken met beeldschermtechnologie   De Compaan is een speciale tablet voor ouderen. Dankzij het toegankelijke ontwerp, de grote knoppen en duidelijke navigatie is deze makkelijk te bedienen. Met de Compaan kan men berichten uitwisselen, foto’s en video’s ontvangen, spelletjes spelen en beeldbellen met familie. De tablet heeft een handige agendafunctie; ook te gebruiken door naasten/mantelzorgers. Voor veel ouderen is het een eenvoudige maar vooral een plezierige manier om contact met hun dierbaren te onderhouden. Dit project vormt een netwerk van contacten en diensten vanuit inwoners, mantelzorgers, welzijn, zorg, dorpsvoorzieningen en lokale ondernemers. Hiermee wordt samengewerkt om technologische oplossingen te vinden voor alledaagse kwesties voor mensen in een kwetsbare situatie. Dit om het leven een beetje makkelijker te maken. Studenten van Drenthe College Meppel en/of vrijwilligers zijn beschikbaar voor de eerste uitleg en ondersteuning thuis. De helpdesk van Compaan biedt 365 dagen per jaar ondersteuning en draagt zorg voor beheer op afstand.zorg technologie lopend apps meppel
Het gebruik van VR in de ouderenzorg

Het gebruik van VR in de ouderenzorg

Locatie: Zuidlaren
Betrokken bedrijven: Lentis (Dignis), Tangenborgh, Noorderboog, Horus

Het gebruik van VR in de ouderenzorg Zuidlaren Lentis (Dignis), Tangenborgh, Noorderboog, Horus Lentis (Dignis), Tangenborgh en Noorderboog verkennen samen met Horus toepassingen van VR in de ouderzorg Een aantal verpleeghuizen in Drenthe experimenteert momenteel met het toepassen van Virtual Reality (VR). In een verpleeghuis krijgen mensen behandeling, verpleging, zorg en begeleiding in een beschermde woonomgeving.  VR wordt in deze experimenten vooral ingezet bij mensen met dementie. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze zorginstellingen vinden VR interessant vanuit meerdere motieven: Een motief is dat VR een vorm van dagbesteding kan zijn waarbij cliënten leuke ervaringen krijgen zonder dat een clënt van de plek hoeft te komen. Een ander motief is dat het cliënten rustiger kan maken doordat rustgevende beelden worden vertoond. Een laatste motief is dat het cliënten kan afleiden als er pijnlijke of vervelende ingrepen bij hen moeten worden uitgevoerd. Binnen de provincie Drenthe is het bedrijf Horus bij drie initiatieven betrokken. Horus is een bedrijf dat de technische kant van VR verzorgt onder de naam VR-iendje.zorg technologie onderzoek lopend assen
Fysiotherapie app voor revalidatie van ouderen

Fysiotherapie app voor revalidatie van ouderen

Locatie: Assen
Betrokken bedrijven: Interzorg, Coachjezelf

Fysiotherapie app voor revalidatie van ouderen Assen Interzorg, Coachjezelf Interzorg, Coachjezelf en D•Care Lab ontwikkelen samen een fysiotherapie-app voor ouderen  Studenten van D•Care Lab denken en ontwikkelen vanaf het begin mee bij de ontwikkeling van een fysiotherapie-app voor ouderen. We zijn hiermee in oktober 2017 gestart. MBO-studenten van de opeiding applicatieontwikkeling en mediavormgever hebben de mock-up van de app en de beelden ontwikkeld. Vanaf oktober 2018 ontwikkelt Coachjezelf mee om de app echt op de markt te krijgen. We sluiten daarbij aan bij het platform dat Coachjezelf in samenwerking met Coolminds heeft ontwikkeld.zorg technologie onderzoek lopend apps assen
Behoeften van huurders van Domesta aan zorgtechnologie

Behoeften van huurders van Domesta aan zorgtechnologie

Locatie: Emmen
Betrokken bedrijven: Domesta

Behoeften van huurders van Domesta aan zorgtechnologie Emmen Domesta Behoeften aan zorgtechnologie van huurders van Domesta Domesta is sinds januari 2018 bezig met het project Langer Thuis Wonen. Domesta heeft te maken met een steeds groter wordende groep oudere huurders. Als gevolg daarvan krijgen steeds meer huurders te maken met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen niet of nauwelijks verhuizen. De meeste ouderen blijven gewoon thuis wonen. Woonzorgcentra zijn alleen nog bestemd voor mensen die 24-uurszorg nodig hebben. Verwachting is dat de honkvastheid van ouderen in de (nabije) toekomst alleen nog maar toeneemt door het rijksbeleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen.   Van belang is dus dat de huizen toegankelijk blijven of worden, dat er voldoende zorg­voorzieningen in de buurt aanwezig zijn en onze dienstverlening rondom het langer thuis wonen goed is geregeld. Van maart 2018 tot en met juni 2018 hebben studenten hbo-v en mbo-v onderzoek gedaan bij Domesta naar de behoeften aan zorgtechnologie. De onderzoeksverslagen zijn op aanvraag te verkrijgen.technologie onderzoek lopend emmen
Ervaringen met inzetten van aromatherapie

Ervaringen met inzetten van aromatherapie

Locatie: Assen
Betrokken bedrijven: Interzorg, Emmaverbindt

Ervaringen met inzetten van aromatherapie Assen Interzorg, Emmaverbindt Ervaringen met inzetten van aromatherapie Binnen zorginstellingen zijn verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden de aangewezen personen om de niet-medicamenteuze interventie aromatherapie toe te passen. Maar wat vinden ze hiervan en hebben verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden wel genoeg ervaring en kennis om de interventie toe te passen? Dit staat centraal in dit onderzoek, die in samenwerking met Emmaverbindt en Interzorg wordt uitgevoerd. Wanneer de mening en ervaring van verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden over het toepassen van aromatherapie goed in kaart wordt gebracht, kunnen vervolgstappen worden ondernomen naar het daadwerkelijk toepassen van de interventie, met uiteindelijk als doel het verminderen van medicamenteuze interventies.zorg onderzoek lopend assen
Evaluatie van apps voor wondzorg

Evaluatie van apps voor wondzorg

Locatie: Emmen
Betrokken bedrijven: Tangenborgh

Evaluatie van apps voor wondzorg Emmen Tangenborgh Evaluatie van apps voor wondzorg Vanuit de organisatie Tangenborgh werd de vraag gesteld of wij een advies konden geven over een App die bruikbaar zou kunnen zijn bij wondbehandelingsvragen. Hun ervaring met bestaande App’s was dat de foto’s niet altijd duidelijk zijn wat betreft onder andere kleur, wond-diepte. Daardoor kan er vaak geen duidelijk behandel advies worden gegeven. Studenten hebben meerdere app’s onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat er voor zover zij hebben kunnen zien er geen app is die in alle omstandigheden goed werkt. Deze studenten hebben hun onderzoeksdoel nu aangepast en gaan een advies geven over de voorwaarden van een nog te bouwen app. Dit onderzoek zit in de afrondingsfase.We denken na over een vervolg.zorg technologie afgerond project emmen
Woonacademie in Frederiksoord

Woonacademie in Frederiksoord

Locatie: Frederiksoord
Betrokken bedrijven: De ZorgZaak

Woonacademie in Frederiksoord Frederiksoord De ZorgZaak De ZorgZaak en de Maatschappij van Weldadigheid richten in Frederiksoord de Woonacademie op.  Studenten van D•Care Lab denken vanaf het begin mee over het opzetten van de Woonacademie voor kwetsbare ouderen en tienermoeders in Frederiksoord. In deze Woonacademie komen wonen, werken en leren samen en biedt ruimte om te experimenteren met innovaties. Practor Aad Oosterhof: “Op 1 november 2017 zijn we samen met Ruud Slot (directeur De Zorgzaak) gestart met zeven studenten mbo-verpleegkundige. In het kader van het Excellentietraject Zorg en Technologie werken zij aan verschillende opdrachten, volgens de methode Design Thinking. Eén van de deelprojecten waar de studenten invulling aan geven, is op welke manier we leren en experimenteren kunnen gaan organiseren in de Woonacademie. Na tien weken heeft de groep advies gegeven over de invulling van de Woonacademie. Op dit moment is een nieuwe groep studenten verder gegaan waar de eerste groep is gebleven.”zorg technologie onderzoek lopend meppel
Het gebruik testen van nieuwe tilliften

Het gebruik testen van nieuwe tilliften

Locatie: Groningen
Betrokken bedrijven: United Care

Het gebruik testen van nieuwe tilliften Groningen United Care Een groep studenten mbo Verpleegkunde kreeg de kans om verschillende nieuw ontwikkelde technische zorgtoepassingen te testen. Zij gaven United Care advies over de toepassing van een nieuw ontwikkelde tillift en clip. United Care richt zich op het ontwikkelen van hulpmiddelen zoals tilliften, badbanden en bedden en voor zorg- en welzijnsorganisaties. De studenten kregen onderzoeksvragen over een veelzijdigheidsclip en een nieuw type tillift en mochten vervolgens aan de slag met de modellen. Tijdens het testen werd elke functionaliteit bekeken en uitgeprobeerd. In eindpresentaties gaven studenten advies aan United Care over de toepassing van de nieuwe hulpmiddelen. Dit leverde verassende inzichten op waarmee de technici van United Care de gebruiksvriendelijkheid van de producten kunnen verbeteren. Studenten waren blij dat hun mening gehoord werd en waren blij dat ze vanuit hun vakkennis een echt aandeel konden leveren in een product wat ze zelf op de werkvloer gebruiken. Deze vorm van samenwerking tussen United Care en Drenthe College bleek een echte win-win situatie. Dit project zetten we voort in samenwerking met onder andere Interzorg.zorg technologie afgerond project assen
Belevingstafel, Paro en tablet gebruik bij dementerende ouderen

Belevingstafel, Paro en tablet gebruik bij dementerende ouderen

Locatie: Assen en omstreken
Betrokken bedrijven: Icare

Belevingstafel, Paro en tablet gebruik bij dementerende ouderen Assen en omstreken Icare Zorginsteling Icare heeft op verschillende locaties Belevingstafels, Paro’s en tablets aangeschaft om te gebruiken voor hun zorgvragers. Studenten van D•Care Lab krijgen de mogelijkheid om de bewoners te begeleiden bij het gebruik van deze innovatieve middelen en onderzoeken hoe ze kunnen worden ingezet. Tenslotte geven de studenten advies aan Icare over de inzet van Belevingstafels, Paro en tablets. Tijdens het project kijken studenten of deze technologieën aanslaan bij deze zorgvragers: waardoor worden ze geactiveerd en wanneer worden ze gedeactiveerd, draagt deze activiteit bij aan het welzijn van de zorgvrager? Ook onderzoeken ze andere vragen zoals: wat werkt wel en wat werkt niet, hoe betrek je de zorgvragers bij deze activiteit, maar ook hoe betrek je het personeel en de mantelzorgers? Voldoen de belevingstafel, Paro en tablets aan de verwachtingen van de gebruiker en welke verwachtingen waren er vooraf? De studenten geven door middel van hun ervaringen advies aan Icare.zorg technologie afgerond project assen emmen