(ONDERZOEKS) PROJECTEN

Studenten presenteren onderzoeksresultaten

GRONINGEN
BETROKKEN PARTIJEN: Martini Ziekenhuis

Vrijdag 26 april hebben negen vierdejaars studenten verpleegkunde van Drenthe College in Assen de resultaten van de onderzoeken die zij in het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben uitgevoerd gepresenteerd. Vanuit het Practoraat Zorg & (Sensor)Technologie van Drenthe College en het Wetenschappelijk Instituut van het Martini Ziekenhuis hebben de MBO-studenten vanaf september 2018 gedurende een half jaar op onconventionele wijze naar antwoorden gezocht op onderzoeksvragen van het ziekenhuis.

 

 
 
 

Practoraat verbindt onderwijs en innovatie in de praktijk

Werken in de Zorg verandert enorm door het gebruik en de ontwikkeling van allerlei technologische hulpmiddelen. Tegelijkertijd wordt in de praktijk nog onvoldoende gebruik gemaakt van deze middelen omdat medewerkers zich hier onvoldoende vertrouwd mee voelen. Of omdat de middelen niet aansluiten bij de vragen van cliënten, familieleden of medewerkers.

Studenten van Hanzehogeschool en Drenthe College doen in opdracht van bedrijven en instellingen onderzoek naar de toepassing van technologie in de praktijk. Eén van de onderzoeksvragen van het ziekenhuis was bijvoorbeeld: “hoe kunnen we nierpatiënten op afstand stimuleren tot een gezonde leefstijl?”. De studenten ontwikkelden niet alleen een prototype voor een app maar maakten ook een folder over het gebruiken van een hond om tot meer lichaamsbeweging te komen!

Dergelijk onderzoek leidt niet alleen tot kennis waarmee technologie verder kan worden ontwikkeld en toegepast maar stimuleert ook de nieuwsgierigheid en onderzoekende houding van studenten. Nieuwe kennis wordt overgedragen aan docenten voor gebruik in hun lessen, waardoor het onderwijs steeds aansluit bij de beroepspraktijk en álle studenten zorg en welzijn leren dat technologie een onmisbaar onderdeel van hun toekomstige beroep is.

 

Design Thinking

De studenten hebben de onderzoeken onder leiding van docent-onderzoeker Diane Beerlage uitgevoerd. Beerlage: “Bij de methode Design Thinking worden de behoeften van de eindgebruikers tijdens de onderzoeksfasen steeds centraal gezet. Er is volop ruimte voor verwondering, creëren, reflectie, uittesten en presenteren. Ik ben onder de indruk van de inzet en vindingrijkheid van de studenten en het positieve groepsproces. De studenten zijn van het begin af vastberaden geweest om met hun onderzoek een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van zorg op de verschillende afdelingen. Gezien de positieve reacties mag worden geconcludeerd dat zij in hun opzet zijn geslaagd.”

 

Meer weten? Diane Beerlage, d.beerlage@drenthecollege.nl, 06-45007217

 

BETROKKEN PARTIJEN/LINKS

Delen