PRACTORPRAAT

DATUM: 28.09.2018
AUTEUR: Aad Oosterhof, practor Zorg & (Sensor)technologie

Van kwantiteit naar kwaliteit

Het afgelopen schooljaar hebben we (daarmee bedoel ik alle betrokkenen bij het practoraat) als een malle gewerkt aan het realiseren van onze doelstelling: alles oppakken wat we kunnen. Terugkijkend kunnen we zeggen: wat hebben we veel gedaan!
 
Sandra Hoekman -onze projectleider ad interim- telde meer dan twintig projecten in de drie regio’s. Deze varieerden van kortdurende projecten tot langdurende projecten, van gebruikersonderzoek tot trajecten Design Thinking gedurende meerdere maanden, van geslaagde tot minder geslaagde projecten. Daarnaast hebben we tegen de 1000 studenten laten kennismaken met zorg & technologie door middel van onze leerlijn in het eerste jaar van de zorg- en welzijn-opleidingen en de keuzedelen.
 
We liggen op schema en daar zijn we blij mee.

Geleerde lessen

Het afgelopen schooljaar heeft ons veel geleerd. Een van de belangrijkste inzichten was te stoppen met een samenwerking als het belang van onze studenten niet gewaarborgd is. Het belang van onze studenten is dat ze kunnen instappen in leerzame trajecten. We hebben een groot project stopgezet omdat we merkten dat degenen die met ons wilden werken, onze studenten vooral als ‘extra handjes in de catering’ zagen. Studenten voelen feilloos aan wanneer ze worden gebruikt voor oneigenlijke taken.
 
Wat we ook leerden was dat projecten die niet geworteld zijn in een duidelijke organisatievisie over het nut van een technologie niet tot leren en impact leiden. We hebben nu meerdere keren een project rondom beeldbellen bij een zorginstelling zien mislukken, omdat het binnen de organisatie aan een duidelijke visie over het gebruik hiervan ontbrak.

Drie onderzoekslijnen

Wat we ook leerden bij het terugblikken op het vorige schooljaar was dat het doel ‘zoveel mogelijk oppakken’ is gelukt. We hebben het doel ‘kwantiteit’ dus gehaald. We leerden ook dat we nu de behoefte voelen om ons te richten op ‘kwalitatieve verdieping’ door middel van onderzoekslijnen. We hebben er minimaal drie kunnen formuleren:

Dagbesteding door middel van VR in de ouderenzorg

Dagbesteding door middel van VR in de ouderenzorg hebben we gekozen omdat er binnen Drenthe drie zorginstellingen experimenteren met VR van het bedrijf Horus. We hebben deze zorginstellingen en Horus voorgesteld samen te werken onder de vlag van het Practoraat.

Op afstand monitoren door middel van sensortechnologie

Het op afstand monitoren door middel van sensortechnologie hebben we gekozen omdat we het afgelopen jaar merkten dat dit nog te weinig echt wordt gedaan. Veel bewoners in Drenthe weten niet wat de mogelijkheden zijn en kunnen te weinig experimenteren. Deze onderzoekslijn is ontsproten aan ons mooie traject met Domesta.

Apps in de gezondheidszorg

Apps in de gezondheidszorg hebben we gekozen omdat we zelf een idee van Interzorg verder hebben ontwikkeld: een fysiotherapie-app voor ouderen die moeten revalideren. We zijn blij dat we daarvoor kunnen samenwerken met een bedrijf dat hiermee ervaring heeft: Coachjezelf. We hopen dat we door deze samenwerking meer apps kunnen ontwikkelen.

Kortom

We hebben hard gewerkt, we hebben veel geleerd en we gaan verder met hard werken en veel leren!

 

Delen  Zorg, Technologie